Dobra włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród wielu możliwości, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne potrawy włoskie
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. restauracja włoska Kraków Ryby, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, focaccia, ravioli i liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film