restauracja w Krakowie

Chcesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednakże nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeśli dobrze zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.

Pizzeria Kraków

   

Jednak po pierwsze: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Sztampowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem legendarnym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Naturalnie, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, też jeżeli chodzi o pizze. Jedna zasada jednak jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria powinna być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!

Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i najbardziej autentyczna – kiedy jest świeża, zawiera lokalne składniki.

Co jest potrzebne oprócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży czy też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Później pora na ukochane akcesoria, choć można trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najprawidłowiej również gotową pizzę podać typowo po włosku – czyli przystroić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.