Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najpopularniejszy rodzaj gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, treściwe i ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej wrażliwi goście kosztują rzadsze dania – canelloni, gnocchi i desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na elementów: czy trattoria korzysta z włoskich składników, czy w menu znajdują się również nie tak popularne włoskie dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz potrawy z wielu części Włoch. Dobra włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski smak.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, ale to nie znaczy, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Wykwintne wina z Włoch
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zaniedbywać wina. Obiad w klimacie włoskim koniecznie musi obejmować również aperitiff. Kieliszek białego wina to przy włoskim posiłku typowa praktyka. restaurants main market square krakow Klasyczne wina z Włoch to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese oraz marsala z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę chce być rozpoznawana jako faktycznie włoska, musi mieć różnorodną kartę win.
Klasyczna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wahania trzeba poszukać restauracji, która jest w stanie przygotować nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film