Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których dań.
Wino słowackie
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
wino w kartonie
Z jakim winem podawać ryby?
Stara zasada mówi, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana lub z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.