kuchnia polska Kraków rynek

Kraków- nie tylko zabytki, jednakowoż również przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to także kuchnia i lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

polecana restauracja w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar przepysznych regionalnych składników – podróżnicy na ogół wyszukują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-misja/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wypatrują nowych, polskich regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich mogą o dużo porządniej poznać Kraków oraz jego okolice.